2023 Ευρωπαϊκό έτος Δεξιοτήτων 

Εν όψει του 2023 ως Ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων,  ερωτήματα περί δια βίου μάθησης και εξέλιξης  αποκτούν καίρια σημασία. 

Στις μέρες μας,  η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων μοιάζει με ένα σταυροδρόμι με πολλαπλά μονοπάτια, ενώ η απόκτηση ενός πτυχίου συνοδεύεται από μια γενική αβεβαιότητα. Ως εκ τούτου, η εξέλιξη νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων είναι κλειδί για να  καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στα πρότυπα μιας διαρκώς εξελισσόμενης κοινωνίας και να ευημερήσουμε σε συγκεκριμένα επαγγέλματα ή και στην ευρύτερη αγορά εργασίας.

Η εξέλιξη δεξιοτήτων, δεν είναι κάτι που αφορά το άτομο και μόνο, αλλά συμβάλλει και στην επίτευξη κοινωνικών στόχων. 

Δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, οι διαπροσωπικές δεξιότητες, η διαχείριση χρόνου, η επίλυση προβλημάτων, η ηγεσία και η ενσυναίσθηση μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην αποδοτική λήψη αποφάσεων όσο και στην αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης. 

Παράλληλα, με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, μπορούμε να δούμε σε τι είμαστε πραγματικά ‘καλοί’, ποιες είναι οι κλίσεις μας και τα ταλέντα μας, και να καταφέρουμε να εργαστούμε σε έναν χώρο που όχι μόνο είμαστε αποδοτικοί αλλά μας φέρνει και άμεση ικανοποίηση.

Ως εκ τούτου,  η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση σε νέες ευκαιρίες και προκλήσεις καθώς και για την αντιμετώπιση των νέων απαιτήσεων των μεταβαλλόμενων οικονομιών και των νέων τεχνολογιών στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

Ανατρέχοντας στο παραπάνω διάγραμμα, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας μπορεί να μας βοηθήσει να ‘ξεφύγουμε’ από το πως μας έχουν μάθει την επιτυχία, δηλαδή ως ένα δίπολο ανάμεσα στο μισθό και τον επαγγελματικό τίτλο, και να στραφούμε στην ουσία και τον συνυπολογισμό ποικίλων παραγόντων όπως η ψυχική και η σωματική υγεία, ο ελεύθερος χρόνος και η αγάπη γι αυτό που κάνουμε.

Αλλά πως μπορούμε να ανακαλύψουμε και να εξελίξουμε τα ταλέντα και τις δεξιότητες μας ώστε να βρούμε εν τέλει την εργασία που μας ταιριάζει;

Ο δρόμος του επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να μας ανοίξει την πόρτα σε πολλές πτυχές της προσωπικής μας εξέλιξης. Από την εξερεύνηση των κλίσεων και των ενδιαφερόντων μας, μέχρι την αντίληψη της προσωπικότητας μας και την ανακάλυψη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων μας, ο επαγγελματικός προσανατολισμός γίνεται ένα ταξίδι από την αβεβαιότητα προς τις τεκμηριωμένες αποφάσεις που μπορούν να μας ωθήσουν σε ένα ευτυχισμένο και επιτυχημένο μέλλον. 

Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τον κατάλληλο επαγγελματικό προσανατολισμό και τη δια βίου εκπαίδευση, οι νέοι μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες αποφάσεις από ό,τι στο παρελθόν, ενώ παραμένουν ενημερωμένοι για τον αυξανόμενο δυναμισμό της αγοράς εργασίας και την ταχέως μεταβαλλόμενη ζήτηση για νέες δεξιότητες. 

Έτσι, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η επαγγελματική κατάρτιση βοηθούν τα άτομα όχι μόνο να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους αλλά και να τις αξιοποιήσουν. Παράλληλα,  αποτελούν κεντρικούς πυλώνες για την προσωπική εξέλιξη, ενώ παρέχουν εξατομικευμένες, αμερόληπτες και έγκαιρες πληροφορίες καθώς και υποστήριξη ώστε να λαμβάνει κανείς τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη ζωή του. 



Ντόρα Χριστοδούλου, Business Development Manager της Career Gate

Previous
Previous

«Ποιο επάγγελμα μου ταιριάζει;»

Next
Next

Νέα Επαγγέλματα στην Ελλάδα