Από τον καθηγητή Θεόδωρο Κατσανέβα

1.Κατάλληλη προετοιμασία και μεθοδικότητα

Η προετοιμασία για τις εξετάσεις είναι μια  πολύ σημαντική περίοδος της ζωής μας  Δεν πρέπει να μας φοβίζουν αλλά ούτε και να τις παίρνουμε αψήφιστα. Έχει σημασία η στρατηγική και η μέθοδος που ακολουθούμε για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Η προετοιμασία αυτή μοιάζει κάπως με το «φωτο φίνις» των αθλητών μεγάλων αποστάσεων. Για αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα και με μεθοδικότητα. Πρέπει να καταπολεμήσουμε το μικρό ή μεγάλο άγχος γνωρίζοντας ότι, οι εξετάσεις αποτελούν μέρος της ζωής μας. Ακόμα και αν αποτύχουμε, ξέρουμε ότι υπάρχουν και δεύτερες ευκαιρίες. Και ότι, η ζωή συνεχίζεται και δεν κρίνεται μόνο από τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Η επιτυχία και η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή και συχνά εναλλάσσονται μεταξύ τους.

2.Συγκεκριμένο πρόγραμμα μελέτης

Ορίζουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μελέτης για όλη την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές μας που το ακολουθούμε σταθερά. Ξεκινάμε το πρωί και μετά το πρωινό γεύμα, διαβάζουμε συνέχεια για μιάμιση ώρα. Κάνουμε διάλειμμα 10-15 λεπτών και συνεχίζουμε για άλλη μιάμιση ώρα κλπ. Διακόπτουμε το μεσημέρι για φαγητό και ξεκούραση για διάστημα περίπου μίας έως δύο ωρών. Και συνεχίζουμε με μελέτη ανά μιάμιση ώρα με ενδιάμεσα διαλείμματα 10—15 λεπτών. Νωρίς το βράδυ κατά προτίμηση, τρώμε βραδινό και είτε συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το διάβασμα ή ξεκουραζόμαστε, μιλάμε με τους φίλους, ακούμε μουσική κλπ., και πέφτουμε για ύπνο. Τηρούμε με ευλάβεια το πρόγραμμα μελέτης χωρίς περισπασμούς, κλείνοντας το κινητό και μακριά από την τηλεόραση. Στα διαλείμματα της μελέτης επικοινωνούμε αν θέλουμε με τους φίλους και φίλες μας, αλλά κατά τη διάρκεια της μελέτης δεν πρέπει να υπάρχουν περισπασμοί. Η συγκέντρωση στη μελέτη χωρίς περισπασμούς έχει το καλύτερο αποτέλεσμα  Η αυτοσυγκέντρωση φτιάχνει τους νικητές.

3.Ξεκούραση και διασκέδαση

Είναι προτιμότερο να μελετούμε στη διάρκεια της ημέρας και όχι το βράδυ. Ορισμένα άτομα βέβαια προτιμούν το αντίθετο, αλλά καλό είναι να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα μελέτης σε ημερήσιο και όχι βραδινό διάβασμα. Ασφαλώς διαθέτουμε  χρόνο και για ξεκούραση και διασκέδαση αλλά όπως είναι λογικό, την περιορίζουμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Τα Σαββατοκύριακα κυρίως αφιερώνουμε χρόνο σε εξόδους και συναντήσεις με φίλους. Γενικότερα, οι ώρες που αφιερώνουμε στη διασκέδαση, εντάσσονται στο όλο πρόγραμμα της περιόδου προετοιμασίας για τις εξετάσεις που έχουμε καταρτίσει από την αρχή, λίγο πριν τις εξετάσεις.

4. Ολοκλήρωση μελέτης και επαναλήψεις

Έχουμε ολοκληρώσει το διάβασμα σε όλη την εξεταστέα ύλη. Στις επαναλήψεις επικεντρωνόμαστε στα μαθήματα όπου είμαστε πιο αδύνατοι. Την τελευταία ημέρα, στην παραμονή των εξετάσεων, κάνουμε λίγες επαναλήψεις χωρίς υπερβολές, εντάσεις και άγχος. Το απόγευμα είναι προτιμότερο να κλείσουμε τα βιβλία και τον υπολογιστή. Χαλαρώνουμε, ξεκουραζόμαστε και ετοιμαζόμαστε με αυτοπεποίθηση και αυτοσυγκέντρωση για την αυριανή ημέρα. Σκεφτόμαστε απλά πως «ότι είναι να γίνει θα γίνει». Και ότι, η ζωή συνεχίζεται και μετά τις εξετάσεις.