1. Μονογραφίες επαγγελμάτων

 

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Η έρευνα και η συλλογή στοιχείων σχετικά με μια αξιόποινη πράξη αποτελούν το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο ανακριτής είναι τακτικός δικαστής ο οποίος, μετά από παραγγελία του αρμόδιου εισαγγελέα, αναλαμβάνει να διερευνήσει, να ελέγξει και να ερμηνεύσει όλα τα στοιχεία που μπορούν να αποδείξουν ότι έχει διαπραχθεί αξιόποινη πράξη από το δράστη ενός εγκλήματος. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει όλο το υλικό της κατηγορίας (μαρτυρικές καταθέσεις, έγγραφα, εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης κ.ά.) προκειμένου να αποκαλύψει την ταυτότητα του δράστη και να προχωρήσει η ποινική διαδικασία. Επίσης, καλεί τον κατηγορούμενο να απολογηθεί και να αντιτάξει όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του. Σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων, αν κρίνει ο ανακριτής ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής, ή τον θεωρήσει ικανό να διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, εκδίδει εναντίον του ένταλμα προσωρινής κράτησης (προφυλάκιση). Συνεργάζεται επίσης με πραγματογνώμονες, αστυνομικούς όπως και άλλους ειδικούς οι οποίοι χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους και τεχνικές, τον βοηθούν στην προσπάθειά του να αποκαλύψει την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη. Η εργασία του ανακριτή είναι απαιτητική, δύσκολη και αρκετά σύνθετη. Πρέπει να διαθέτει άρτια νομική κατάρτιση και να ενημερώνεται συνεχώς για το αντικείμενο της εργασίας του, τις τροπολογίες των νόμων και τη νομολογία γενικότερα. Επειδή τα καθήκοντα του είναι πολλά, απαιτείται συντονισμός και σωστός προγραμματισμός, ώστε οι υποθέσεις του να διεκπεραιώνονται εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργάζεται συνήθως σε περιβάλλον γραφείου και κάτω από καλές συνθήκες. Η πολύωρη όμως πνευματική εργασία και η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για να φέρει σε πέρας τη σοβαρή και δύσκολη αποστολή του, τον καταπονούν ψυχικά. Επιπλέον το γεγονός ότι έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις και εγκλήματα, του δημιουργεί άγχος και ενδεχομένως ανησυχία.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Ο ανακριτής πρέπει να διαθέτει σωματική και ψυχική αντοχή, να διακρίνεται για την ερευνητική του διάθεση και ικανότητα, να είναι παρατηρητικός, επινοητικός, μεθοδικός, οργανωτικός, αμερόληπτος και εχέμυθος. Επίσης πρέπει να διακρίνεται για την ευστροφία του, να διαθέτει επιμονή, υπομονή, συνθετική σκέψη, να είναι ψύχραιμος, κοινωνικός, συνεργάσιμος και να έχει ευχέρεια στο γραπτό και προφορικό λόγο.

Απαραίτητες δεξιότητες για την άσκηση του επαγγέλματος θεωρούνται ακόμη η αυτοσυγκέντρωση, η αυτοκυριαρχία, η δυνατή μνήμη, η ικανότητα να αξιολογεί τις πληροφορίες και ο ιδιαίτερος τρόπος προσέγγισης των υποθέσεων που αναλαμβάνει, καθώς και η δυνατότητα παράθεσης και προβολής των νομικών του απόψεων και των επιχειρημάτων του. Το επάγγελμά του θεωρείται δημόσιο λειτούργημα και είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές για τη διαλεύκανση αξιόποινων πράξεων. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται να διαθέτει ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον τομέα των δραστηριοτήτων του. Τέλος, η γνώση ξένων γλωσσών και η δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή τον διευκολύνει στο έργο του.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Νομικής των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Θράκης. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα έτη και οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν ως δικηγόροι, δικαστικοί ή συμβολαιογράφοι. Στη συνέχεια, εφόσον φοιτήσουν στην Εθνική Σχολή Δικαστών κατόπιν εισαγωγικού διαγωνισμού, μπορούν να ακολουθήσουν τον δικαστικό – εισαγγελικό κλάδο και να διοριστούν ως τακτικοί δικαστές – ανακριτές μετά από προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του ανακριτή τακτικού δικαστή αναφέρονται στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και στην Κατάσταση των Δικαστικών Λειτουργών Ν. 1756 / 1988, ΦΕΚ 35, τ. Α’.

 

ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Απασχολείται στο δημόσιο τομέα σε ανακριτικά γραφεία και μπορεί να προαχθεί έως το βαθμό του προέδρου του Αρείου Πάγου. Οι προοπτικές απασχόλησης είναι θετικές.

 

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 • ΥΠΕΠΘ, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, www.ypepth.gr
 • Εθνική Σχολή Δικαστών, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη, Τ.Θ.22, 551 02, τηλ.: 2310-476141, -3, -4, e-mail: esdikast@spark.net.gr, www.esdi.gr
 • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Τμήμα Νομικής, Σόλωνος 57, 106 79, Αθήνα, τηλ.: 210-3688641-6, 3635175, 3610112, φαξ: 210-3646261,

www.law.uoa.gr

 • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Τμήμα Νομικής, Πανεπιστημιούπολη, 540 06, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-995251, 995262, 995268, 995272, 995279,Γραμματεία ΠΜΣ: τηλ. / φαξ: 2310-996600, www.auth.gr/law
 • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Τμήμα Νομικής, Παν. Τσαλδάρη 1, 691 00, Κομοτηνή, τηλ.: 25310-25206, 24565, φαξ: 25310-35331, www.law.duth.gr
 • Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μεσογείων 96, Αθήνα, τηλ.: 210-7711019, 210-7751303, 210-7752260 (Τμήμα Δικαστικών Επιμελητών, τηλ.: 210-7753129 )
 • Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Ακαδημίας 60, Αθήνα, τηλ.: 210-3398102-103, 210-3398131-134, 210-3398208
 • Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: Ηρ. Πολυτεχνείου 47, Πειραιάς, τηλ.: 210-4176251, 210-4172948
 • Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Σχολή Ευελπίδων, τηλ.: 210-8827380,

φαξ: 210-8841529

 

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Ο αχρισυντάκτης καθορίζει τα θέματα και τη σειρά των άρθρων, των ρεπορτάζ ή των ειδήσεων σε εφημερίδες, περιοδικά ή δελτία ειδήσεων, δίνει κατευθύνσεις και ελέγχει τους συντάκτες. Πριν γίνει αρχισυντάκτης έχει διατελέσει αρκετά χρόνια ανταποκριτής και έχει ασχοληθεί επισταμένως με την έρευνα και τη σύνταξη. Μπορεί να είναι γενικός αρχισυντάκτης, αρχισυντάκτης θεματικής ενότητας, ηλεκτρονικής έκδοσης εντύπου κ.λπ. Ειδικότερα, ο αρχισυντάκτης εντύπου (περιοδικού, εφημερίδας) αποφασίζει για το «κλείσιμο» της ύλης, ορίζει τις θεματικές ενότητες και εγκρίνει ή απορρίπτει τα άρθρα των συντακτών χρησιμοποιώντας πολλαπλά κριτήρια και αιτιολογώντας τις ενέργειες αυτές. Ακόμη, μπορεί να μεταφέρει άρθρα σε διαφορετικό τεύχος ή και θεματική ενότητα. Συνεργάζεται άμεσα με τους συντάκτες, τους προϊσταμένους και το υπόλοιπο προσωπικό του εντύπου, και αναφέρεται στο διευθυντή. Συνήθως είναι υπεύθυνος για το κύριο άρθρο του εντύπου, αλλά και για κάποιες σελίδες των θεματικών ενοτήτων. Ο αρχισυντάκτης ηλεκτρονικού εντύπου, εκτός από αυτά τα καθήκοντα, είναι υπεύθυνος για την on-line σύνταξη άρθρων, την επεξεργασία, την προσωρινή αποθήκευση και τη διαγραφή τους από την ηλεκτρονική έκδοση που επιμελείται. Επίσης, ελέγχει τα άρθρα των άλλων συντακτών που αποστέλλονται με e-mail και τους ενημερώνει ηλεκτρονικά για τυχόν διορθώσεις και τη δημοσίευση τους ή μη. Βασικό εργαλείο της δουλειάς του είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα σχετικά προγράμματα της ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας.

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο αρχισυντάκτης εργάζεται κυρίως στο γραφείο του, όπου επεξεργάζεται τα άρθρα του ή επιμελείται τη δουλειά των συντακτών προκειμένου να καταλήξει στον τρόπο και τη σειρά παρουσίασής τους στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο. Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο, ενώ η εργασία του είναι επίπονη και συνοδεύεται από μεγάλη ένταση και άγχος λόγω της πίεσης χρόνου και του ανταγωνισμού για την αποκλειστική είδηση. Μέρος του χρόνου του δαπανάται σε συναντήσεις και συσκέψεις με τη δημοσιογραφική ομάδα του, ενώ αρκετό χρόνο αφιερώνει για την ενημέρωσή του από άλλα έντυπα ή σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Αν ασχολείται με την ηλεκτρονική δημοσιογραφία, είναι δυνατόν να παρουσιάσει κόπωση των οφθαλμών, πόνους στην πλάτη και προβλήματα στα χέρια και τους καρπούς. Συνεπώς, πρέπει να κάνει συχνά διαλείμματα, να χρησιμοποιεί ειδικά φίλτρα στην οθόνη του υπολογιστή και να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας του.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Η άρτια επαγγελματική κατάρτιση, ο δυναμισμός, η μεθοδικότητα, η συνέπεια, η παρατηρητικότητα, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών, η αυτοσυγκέντρωση και η εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια χαρακτηρίζουν τον αρχισυντάκτη. Είναι ανάγκη να μπορεί να εργάζεται κάτω από συνθήκες πίεσης και υπερβολικού άγχους, να διαθέτει ψυχραιμία, υπευθυνότητα, διορατικότητα, επιμονή, υπομονή, ετοιμότητα και εντιμότητα. Η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η ευγένεια, ο σεβασμός στο κοινό, η συνέπεια, η αγάπη για την έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση, το ενδιαφέρον για την έρευνα και η επαγρύπνηση για την κάλυψη της είδησης διακρίνουν τον αρχισυντάκτη. Ακόμη, η ευχέρεια στον προφορικό και στο γραπτό λόγο, η πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, η κριτική σκέψη, η σαφήνεια, η αμεροληψία, αλλά και η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας θεωρούνται βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγελματός του. Επίσης, χρειάζεται να διαθέτει αποφασιστικότητα, κοινωνικές δεξιότητες, ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον εργασίας Τέλος, η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών και η ικανότητα στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή διευκολύνουν την εργασία του.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, όπως και στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα έτη και απαιτείται εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και πρακτική εξάσκηση. Επίσης, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που αποτελείται από δύο κατευθύνσεις: Πολιτική Επικοινωνία και Νέες Τεχνολογίες και Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία, ενώ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λειτουργεί Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών (με τρεις επιμέρους κατευθύνσεις: Δικτυακή υπολογιστική – Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Νοήμονα συστήματα και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ήχου και της εικόνας για την εκπαίδευση και την παραγωγή), σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, το Τμήμα Ιατρικής, το Τμήμα Ψυχολογίας, το Γενικό Τμήμα, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιπλέον, σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ στην ειδικότητα Δημοσιογραφίας, Συντάκτες και Ρεπόρτερς του Τομέα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τη δυνατότητα απόκτησης Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 3+ κατόπιν συμμετοχής σε εξετάσεις από τον ΟΕΕΚ, σπουδές μπορούν να γίνουν και σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Εργαστήρια Δημοσιογραφίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και Κολέγια που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την προϋπόθεση, όμως, ότι οι τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται από το κράτος για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του αρχισυντάκτη προβλέπονται από τον Κώδικα και τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, όπως ψηφίσθηκε ομόφωνα στο Β’ Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ (26 – 28 Ιουνίου 1998), αλλά και από τις ετήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ και των εκπροσώπων των διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο αρχισυντάκτης μπορεί να εργαστεί σε πρακτορεία ειδήσεων, σε τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε εφημερίδες, στον περιοδικό τύπο, στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία, σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σε γραφεία τύπου σωματείων, συλλόγων, ομοσπονδιών κ.α. Το ισοζύγιο του επαγγέλματος είναι αρνητικό λόγω του μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων που αποφοιτούν από διάφορες σχολές. Καλύτερες προοπτικές απασχόλησης υπάρχουν για τους αποφοίτους μεταπτυχιακών προγραμμάτων και τους κατόχους πτυχίων άριστης γνώσης αρκετών ξένων γλωσσών, οι οποίοι μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε ανάλογες θέσεις και να διακριθούν για το επιστημονικό τους κύρος και τις «διευθυντικές» τους ικανότητες.

 

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 • ΥΠΕΠΘ, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, www.ypepth.gr
 • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Σταδίου 5, 105 62, Αθήνα, τηλ.: 210-3689406 -8, 3689384 -5, φαξ: 210-3220820, e-mail: gramemme@media.uoa.gr, www.media.uoa.gr
 • Πάντειο Πανεπιστήμιο: Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων & Πολιτισμού, Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71, Καλλιθέα, τηλ.: 210-9201062,

www.panteion.gr/gr/tmimata/emme/index.html

 • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Λεωφ. Νίκης 39, 546 22, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-992062 -3, 992055, 992051, φαξ: 2310-992098, www.jour.auth.gr/tmima.html
 • ΟΕΕΚ: Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, Νέα Ιωνία, 142 34, τηλ.: 210-2709168, 2709083-85, 2709021, φαξ: 210-2719766, www.oeek.gr
 • Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.: Στουρνάρη 53, 104 32, Αθήνα, τηλ.: 210-5225565,

φαξ: 210-5228966

 • ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών): Ακαδημίας 20,

106 71, Αθήνα, τηλ.: 210-3632601, www.esiea.gr

 

 

ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Η μετάφραση του προφορικού λόγου και η άμεση μεταφορά του στους ακροατές, όπως επίσης η απόδοση στην ελληνική γλώσσα πάσης φύσεως κειμένων, λογοτεχνικών, επιστημονικών κ.λπ, είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Η απόδοση του γραπτού ή προφορικού λόγου πρέπει να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα, προκειμένου να μεταφέρει την ουσία των ιδεών, νοημάτων και συναισθημάτων του συγγραφέα ή του ομιλητή.

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργάζεται σε συνθήκες αρκετά καλές. Το ωράριό του ποικίλλει ανάλογα με το αντικείμενο που έχει επιλέξει. Όταν εργάζεται ως διερμηνέας σε συνέδρια, συνεντεύξεις τύπου, σε επαφές και γεύματα πολιτικών προσώπων ή σε επιστημονικές και επαγγελματικές συναντήσεις, είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί ένα ωράριο ακατάστατο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και το πρόγραμμα των άλλων. Όταν όμως κάνει μεταφράσεις κειμένων, προσαρμόζει το ωράριό του σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και έτσι μπορεί να ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες. Ταξιδεύει συχνά στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Πρέπει να είναι εύστροφος, ετοιμόλογος, αντικειμενικό και εκτός από την ελληνική γλώσσα θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τουλάχιστον άλλες δύο ξένες γλώσσες για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς του. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει την ειδική ορολογία των θεμάτων που κάθε φορά προκύπτουν, να διαθέτει συνθετικές ικανότητες και να είναι ακριβής και ταχύς ιδιαίτερα στην απόδοση του προφορικού λόγου.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Σπουδές μπορούν να γίνουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, όπου η διάρκεια των σπουδών είναι οχτώ εξάμηνα, από τα οποία το 7ο πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, σε μία από τις τρεις χώρες, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, με έξοδα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό, εισάγονται με πανελλαδικές εξετάσεις, εξεταζόμενοι εκτός των μαθημάτων γενικής παιδείας και κατεύθυνσης και σε δύο από τα τρία ειδικά μαθήματα Αγγλική Γλώσσα, Γαλλική Γλώσσα και Γερμανική Γλώσσα. Κατά την εξέταση των ξένων γλωσσών:

3          Δίνεται στους υποψηφίους κείμενο στην ξένη γλώσσα και ζητείται να αποδοθεί στα ελληνικά.

3          Ζητείται από τους υποψηφίους να απαντήσουν σε ερωτήσεις με βάση το ξενόγλωσσο κείμενο

3          Ζητείται από τους υποψηφίους να αναπτύξουν ένα θέμα, έκτασης 180-200 λέξεις.

Σπουδές με αντίστοιχο περιεχόμενο παρέχονται επίσης στο τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο του ΑΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα), με διάρκεια σπουδών οχτώ εξάμηνα. Μπορεί επίσης να φοιτήσει σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, με την προϋπόθεση όμως ότι οι τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ και το ΣΑΕΙΤΤΕ ως ισότιμοι και αντίστοιχοι των ελληνικών για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το Π.Δ. 169 (ΦΕΚ 156/2-7-2002).

 

ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μπορεί να εργαστεί στη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ή σε άλλες υπηρεσίες του εξωτερικού, στο Δημόσιο, σε τράπεζες και οργανισμούς, εκδοτικούς οίκους, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο), ως ελεύθερος επαγγελματίας προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε συνέδρια, σεμινάρια, διεθνή forum κ.α.

 

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 • Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Πλ. Ελευθερίας, Παλαιά Ανάκτορα, 49100 Κέρκυρα,

τηλ.: 26610/45614, 22993, http://www.uion.edu.gr/txgmd/index.html

 • ΥΠΕΠΘ, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, www.ypepth.gr
 • Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.: Στουρνάρη 53, 104 32 Αθήνα, τηλ.: 210/5225565, fax: 210/5228966.
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Διερμηνέων Συνεδρίων: Κεφαλληνίας 2, 113 61 Αθήνα, τηλ.: 210/8216789, 8235778, fax: 210/8221945.
 • ΔΟΑΤΑΠ – Αθήνας (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρηρης), Αγ. Κωνσταντίνου 54, ΤΚ. 10437, τηλ. κέντρο:

210-5281000, fax: 210-5239525, 210-5239679, e-mail: information@doatap.gr

 • ΔΟΑΤΑΠ – Θεσσαλονίκης (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρηρης),Υπ. Μακεδονίας Θράκης – Διοικητήριο, ΤΚ. 54123, τηλ.: 2310-379371-2, fax: 2310-379374, e-mail: thessaloniki@doatap.gr.
 • ΣΑΕΙΤΤΕ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), Αθήνα Πανεπιστημίου 67 (5ος όροφος), Τ.Κ. 105 64, τηλ:

210-3243923, fax: 210-3316651, http://www.srpq.gr, e-mail: srpq@otenet.gr.

 

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Αντικείμενο της εργασίας τού δικηγόρου είναι η μελέτη και η εφαρμογή της νομοθεσίας, αποτελεί δε, μαζί με τους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς, βασικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Καθήκον και μέλημά του είναι να υπερασπίζεται τη ζωή, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την περιουσία του εντολέα του σε οποιοδήποτε δικαστήριο ή αρχή. Έχει το δικαίωμα να επικυρώνει αντίγραφα διαφόρων εγγράφων, τα οποία γίνονται δεκτά από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια και αρχές. Συλλέγει στοιχεία για την υπόθεση που έχει αναλάβει από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων είναι και οι δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες έχει το προνόμιο της ελεύθερης εισόδου, σε ώρες που δεν επιτρέπεται για το κοινό.

Όταν αναλάβει μια υπόθεση, καταγράφει το ιστορικό της, μελετά τη σχετική νομοθεσία και νομολογία, ετοιμάζει το φάκελο του εντολέα του με τα αναγκαία στοιχεία, δίνοντάς του τις απαραίτητες συμβουλές σχετικά με την υπόθεση, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

Όταν η υπόθεση φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων, κι αν αυτό απαιτείται, εξετάζει μάρτυρες, αγορεύει και ανάλογα με την εξέλιξή της προβαίνει σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του εντολέα και πελάτη του.

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο μαχόμενος δικηγόρος κινείται ανάμεσα στα δικαστήρια και το δικηγορικό του γραφείο. Για τις ανάγκες της έρευνας και της συγκέντρωσης περισσότερων στοιχείων επισκέπτεται συχνά διάφορους χώρους και ταξιδεύει αν χρειαστεί στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Το γεγονός ότι εργάζεται πολλές ώρες τη μέρα χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, κάτω από πίεση και συναισθηματική φόρτιση είναι στοιχεία που τον καταπονούν σωματικά και πνευματικά.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Πρέπει να διαθέτει οξύνοια, διορατικότητα, αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και μεγάλη ευχέρεια στον προφορικό αλλά και στο γραπτό λόγο. Επίσης, πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη, να είναι δραστήριος, μεθοδικός, επινοητικός και να διακρίνεται για την αναλυτική και συνθετική του σκέψη.

Οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, η φαντασία, οι γνώσεις ψυχολογίας καθώς και οι επικοινωνιακές ικανότητες, τον βοηθούν πολλές φορές στην άσκηση των καθηκόντων του. Επίσης, πρέπει να διαθέτει ακέραιο χαρακτήρα, επιμονή, υπομονή, ψυχική αλλά και σωματική αντοχή. Τέλος, απαραίτητη θεωρείται η δεξιότητα στην χρήση Η/Υ καθώς και η γνώση ξένων γλωσσών.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Νομικές σπουδές μπορούν να γίνουν στο τμήμα Νομικής των ΑΕΙ Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, όπου η φοίτηση διαρκεί οχτώ εξάμηνα, προσφέροντας στους απόφοιτους τρεις διεξόδους απασχόλησης: δικηγόρος, δικαστικός, συμβολαιογράφος. Οι πτυχιούχοι των παραπάνω τμημάτων μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Σπουδές επίσης παρέχονται σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών συνεργαζόμενα με πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι οι παρεχόμενοι τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται από το ΣΑΕΙΤΤΕ ή τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμοι και αντίστοιχοι των ελληνικών, για να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και προσόντα στην αγορά εργασίας.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του δικηγόρου ως πτυχιούχου της Νομικής Σχολής ορίζονται ως εξής: Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στη Νομική Σχολή δημιουργούνται οι ακόλουθες προοπτικές:

Άσκηση δικηγορικού επαγγέλματος

Απαιτείται 18μηνη άσκηση σε δικηγορικό γραφείο και κατόπιν εξετάσεων ο επιτυχών εγγράφεται στα μητρώα δικηγόρων του δικηγορικού συλλόγου της περιφέρειάς του. Την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος ρυθμίζει ο Κώδικας περί Δικηγόρων. Ο δικηγόρος μπορεί να παρέχει τις νομικές του υπηρεσίες ως ελεύθερος επαγγελματίας ή με πάγια αντιμισθία ως νομικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες κ.λ.π. Τμήμα ασκουμένων ΔΣΑ : 210-3398154-5, Τμήμα ασκουμένων ΔΣΠ: 210-4220625

Δικαστικός -Εισαγγελικός κλάδος

Απαραίτητη είναι πλέον η φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δικαστών, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Η εισαγωγή σε αυτήν γίνεται με εισαγωγικό διαγωνισμό εφ’ όλης της ύλης του Δημοσίου δικαίου, ουσιαστικού και δικονομικού Αστικού και Εμπορικού δικαίου, καθώς και του ουσιαστικού και δικονομικού Ποινικού δικαίου. Οι επιτυχόντες ακολουθούν γενική εκπαίδευση αλλά στην πορεία επιλέγονται, κατόπιν εξετάσεων, στην κατεύθυνση (Πολιτικά και Ποινικά ή Διοικητικά Δικαστήρια) στην οποία είχαν την καλύτερη επίδοση, προκειμένου να διορισθούν ~ στους αντίστοιχους δικαστηριακούς κλάδους. Υπουργείο Δικαιοσύνης: 210-7789373

Συμβολαιογράφος

Απαιτείται προηγούμενη άσκηση δικηγορίας. Κατόπιν, όσοι ενδιαφέρονται για τον κλάδο συμμετέχουν σε σχετικό διαγωνισμό που προκηρύσσει σε ετήσια βάση το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πλήρωση των κενών θέσεων, δεδομένου ότι το επάγγελμα είναι “κλειστό” (πρέπει να έχει κενωθεί κάποια θέση για να γίνει ένας νέος διορισμός). Την άσκηση του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος ρυθμίζει ο Κώδικας Συμβολαιογράφων.

Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών -Πειραιώς: 210-3837191.

Πανεπιστημιακή καριέρα

Απαιτείται η απόκτηση διδακτορικού τίτλου από ελληνικό ή αλλοδαπό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Θέσεις -εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες- προκηρύσσονται από τις Νομικές Σχολές της χώρας και ακολουθεί η διαδικασiα επιλογής σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι.

Διπλωματικό Σώμα

Ο απόφοιτος της Νομικής Σχολής μπορεί ακόμη να ακολουθήσει διπλωματική καριέρα, μετά από επιτυχή εισαγωγή και πορεία στη Σχολή για το Διπλωματικό Σώμα. Οι εξετάσεις αυτές είναι ίσως οι δυσκολότερες που γίνονται σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς η εξεταστέα ύλη είναι εξαιρετικά ευρεία. Aπαραίτητη είναι η γνώση Αγγλικών και Γαλλικών. Υπουργείο Εξωτερικών (Ακαδημίας 1) : 210-3681139

Δημόσιος Τομέας

Οι νομικές σπουδές επιτρέπουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες ή επιτροπές του Δημοσίου, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητες διοικητικές αρχές κ.α. Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Πειραιώς 211 -Ταύρος) : 34.96.242 Περισσότερες πληρoφορίες και εξαιρετικά χρήσιμες κατευθύνσεις μπορείτε να λάβετε από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ευρέσεως Εργασίας της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ιπποκράτους 15, 4ος όροφος, τηλ. 210-36.88.2.27, 210-36.14.532, 210-36.09.295).

 

ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ασκώντας δικηγορία, έπειτα από 18άμηνη πρακτική άσκηση σε δικηγορικό γραφείο και αφού πετύχει σε ειδικές εξετάσεις στα Εφετεία· ως δικαστικός λειτουργός (για να ενταχθεί κανείς στο δικαστικό κλάδο θα πρέπει να δώσει τις σχετικές εξετάσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης τρία χρόνια μετά τη λήψη της άδειας άσκησης της δικηγορίας)· ως συμβολαιογράφος (θα πρέπει να λάβει μέρος στις σχετικές εξετάσεις δύο χρόνια μετά την άδεια άσκησης επαγγέλματος)· ως υποθηκοφύλακας· στο Λιμενικό Σώμα ως αξιωματικός, ύστερα από εξετάσεις στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς του νομικού επαγγέλματος χαρακτηρίζεται πάρα πολύ αρνητικό. Παρατηρείται αλματωδώς αυξανόμενη υπερπροσφορά δικηγόρων, που κατατάσσει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως ως προς την αναλογία τους με τον πληθυσμό. Η αρνητική αυτή κατάσταση, εκτός από τα εργασιακά αδιέξοδα που προξενεί, οδηγεί και σε πτώση του επιπέδου υπηρεσιών σε συνδυασμό με πλασματική αύξηση των δικηγορικών και δικαστικών αναγκών που προωθούν ορισμένοι για λόγους επιβίωσης. Πρέπει επομένως να ληφθούν μέτρα, τα οποία, χωρίς να οδηγούν σε περιχαράκωση του επαγγέλματος, θα καθιστούν πιο αυστηρές τις δυνατότητες εισόδου στον κλάδο με αντικειμενικές εξετάσεις και εισαγωγική περίοδο σοβαρής πρακτικής εκπαίδευσης, έτσι ώστε να περιοριστεί η υπερπροσφορά εργασίας με όλα τα δυσάρεστα που αυτή συνεπάγεται. Υπάρχουν προτάσεις από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας προς αυτή την κατεύθυνση.

 

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 • Νομική Σχολή Αθηνών: Ακαδημίας 45, 106 79 Αθήνα,

τηλ.: 210/3688641-46, http://www.law.uoa.gr.

 • Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών

Θεσσαλονίκης: Πανεπιστημιούπολη, 54006 Θεσσαλονίκη,

τηλ.: 2310/995251, 995262, 995268, http://www.auth.gr/law

 • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Νομικής: Παν. Τσαλδάρη 1, 69100 Κομοτηνή, τηλ.: 25310/25206, 24565, http://www.law.duth.gr
 • Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.: Στουρνάρη 53, 104 32 Αθήνα, τηλ.: 210/5225565, fax: 210/5228966.
 • Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: τηλ.: 210/3398205.
 • ΔΟΑΤΑΠ – Αθήνας (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρηρης), Αγ. Κωνσταντίνου 54, ΤΚ. 10437, τηλ. κέντρο: 210-5281000, fax: 210-5239525, 210-5239679, e-mail: information@doatap.gr
 • ΔΟΑΤΑΠ – Θεσσαλονίκης (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρηρης),Υπ. Μακεδονίας Θράκης – Διοικητήριο, ΤΚ. 54123, τηλ.: 2310-379371-2, fax: 2310-379374, e-mail: thessaloniki@doatap.gr.
 • ΣΑΕΙΤΤΕ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), Αθήνα Πανεπιστημίου 67 (5ος όροφος), Τ.Κ. 105 64, τηλ: 210-3243923, fax: 210-3316651, http://www.srpq.gr, e-mail: srpq@otenet.gr.

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Εργασίας εξετάζει και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους οργανώνεται η εργασία σε μια κοινωνία. Ειδικότερα, ερευνά τις συνθήκες απασχόλησης σε μια δεδομένη κοινωνία και τους κοινωνικούς παράγοντες που τις διαμορφώνουν, την ιεράρχηση των επαγγελμάτων, την επαγγελματική και κοινωνική κινητικότητα των εργαζομένων, τις εργασιακές σχέσεις κ.ά. Ιδιαίτερο αντικείμενο έρευνας του αποτελεί η μελέτη των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες αναπτύσσονται μεταξύ των εργαζομένων και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ομάδων στους εργασιακούς χώρους, όπως εργοδότες, διευθυντές κ.ά. Ακόμη, αναλύει θέματα εργατικής νομοθεσίας, αυξομείωσης του εργατικού δυναμικού (π.χ., απασχολησιμότητα εργαζομένων), και συνδικαλισμού καθώς και τους κοινωνικούς παράγοντες (ταξική προέλευση κ.ά.) που συντελούν ώστε να επιλέγει κανείς το επάγγελμά του. Επίσης, ερευνά τον κοινωνικό ρόλο και τη χρησιμότητα της αξίας της εργασίας προκειμένου να βοηθήσει στη συνειδητοποίηση και την κατανόηση των σύγχρονων αλλαγών που συντελούνται στο χώρο των επαγγελμάτων, καθώς και την προσαρμοστικότητά τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Με βάση τις διάφορες έρευνές του στον εργασιακό χώρο μπορεί να συμμετέχει σε ειδικές επιτροπές προκειμένου να βοηθά στη χάραξη γενικότερης πολιτικής στα θέματα της εργασίας και της πρόληψης διάφορων μορφών ανεργίας που προκαλούν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Εργασίας μπορεί να εργάζεται σε γραφείο και σχολική τάξη, όταν απασχολείται ως εκπαιδευτικός, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου, ή ως υπάλληλος ακολουθώντας το ωράριο δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων και οργανισμών. Ως κοινωνικός ερευνητής, εργάζεται σε γραφείο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή, φαξ, εξειδικευμένα βιβλία κ.ά.). Η εργασία του είναι πνευματική και μπορεί να εκτελείται σε ποικίλους χώρους, όπως σε βιβλιοθήκες, σε γραφεία ακαδημαϊκών χώρων ή στην κατοικία του, σε ωράρια που είναι δυνατόν να διαμορφώνει ο ίδιος. Συχνά απαιτείται να μετακινείται τόσο στην Ελλάδα ή όσο και το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και κοινωνικές έρευνες σχετικές με τους θεσμούς της εργασίας και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Η δημιουργική σκέψη, το ευρύ πνεύμα, το υψηλό αίσθημα καθήκοντος καθώς και η αγάπη για την έρευνα, συνιστούν βασικά προσωπικά χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο επιστήμονα. Πρέπει, ακόμα, να διαθέτει υπευθυνότητα, συνέπεια, ακρίβεια, μεθοδικότητα, παρατηρητικότητα και αντικειμενικότητα κατά την άσκηση της εργασίας του. Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επιστήμονες και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες, προϋποθέτει ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του. Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (στατιστικά προγράμματα κ.ά.) και η άριστη γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου η φοίτηση διαρκεί τέσσερα έτη. Οι πτυχιούχοι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Για παράδειγμα, το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με δύο κατευθύνσεις: Κοινωνική Οργάνωση και Κοινωνική Μεταβολή, και Πολιτισμός: Κοινωνικές Πρακτικές και Συγκρούσεις, όπου διδάσκονται μαθήματα, όπως Κοινωνιολογία της Εργασίας, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Παγκοσμιοποίηση και Ανάπτυξη, Η Κοινωνία της Πληροφορίας: Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις, Όψεις της Σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας, Κοινωνιολογικές Θεωρίες της Οικονομικής Ζωής, Νέες Τεχνολογίες: Πολιτικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις, Συλλογική Δράση και Κοινωνικά Κινήματα κ.ά. Επίσης, σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μπορεί να ακολουθήσει κανείς και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την προϋπόθεση όμως ότι οι τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Κοινωνιολόγου είναι ίδια με αυτά του εκπαιδευτικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον βέβαια εργάζεται σε Γυμνάσιο, Λύκειο ή ΕΠΑ.Σ και προβλέπονται τόσο από το Ν. 1566 / 1985, άρθρο 14 (ΦΕΚ 167 / τ. Α’ / 1985), όσο και από το Δημοσιοϋπαλληλικό και το Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα. Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται ειδική άδεια.

 

ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ινστιτούτα ή ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς, νοσοκομεία, ιδρύματα, κοινωνικές υπηρεσίες, σωφρονιστικά καταστήματα, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΜΜΕ, ειδικές επιτροπές χάραξης πολιτικής σε εργασιακά θέματα κ.ά. Ακόμη, απασχολείται ως σύμβουλος σε θέματα εργασίας και κατανόησης του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις. Τέλος, μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση. Οι προοπτικές απασχόλησης των πτυχιούχων Κοινωνιολογίας είναι περιορισμένες, καθώς δεν είναι ευρύτερα γνωστή και αποδεκτή η σημασία της επιστήμης αυτής για την κοινωνική εξέλιξη, την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών θεσμών.

 

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 • ΥΠΕΠΘ, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, www.ypepth.gr
 • Πάντειο Πανεπιστήμιο: Τμήμα Κοινωνιολογίας, Λεωφόρος Συγγρού 136,

176 71, Καλλιθέα, τηλ.: 210- 9215615, 9223678, 9201454, φαξ: 210-9201454,

e-mail: socgrad@panteion.gr, www.panteion.gr/gr/tmimata/socio/index.htm

 • Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τμήμα Κοινωνιολογίας, Περιβόλια Ρεθύμνου, 741 00, Ρέθυμνο, τηλ.: 28310-77465 -6, 77487, φαξ: 28310-77467,

www.soc.uoc.gr/social/index.htm

 • Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Χαρ. Τρικούπη & Φάωνος, 81 100, Μυτιλήνη,

τηλ.: 22510-36180, 36500, φαξ: 22510-36509, www.aegean.gr/sociology,

http://www.aegean.gr/sociology/gr/msc-gr/msc-soc-gr.htm

 • Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.: Στουρνάρη 53, 104 32, Αθήνα, τηλ.: 210-5225565, φαξ: 210-5228966
 • Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων: Πλατεία Καρύτση 3, τηλ. / φαξ: 210-3255521

 

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Οι δημόσιες σχέσεις μιας επιχείρησης και η επικοινωνιακή πολιτική που θα ακολουθήσει είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Συγκεκριμένα ασχολείται με τη βελτίωση της εικόνας που εμφανίζει στην κοινή γνώμη μια επιχείρηση, όπως και με την προβολή των δραστηριοτήτων της. Αναπτύσσει όλες τις αναγκαίες επαφές, οργανώνει εκδηλώσεις, γεύματα εργασίας, συναντήσεις με δημοσιογράφους και συνεντεύξεις Τύπου, εξασφαλίζει τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχείρησης σε εκπομπές κ.λπ.

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται είναι καλές. Εργάζεται εντατικά όμως, στο γραφείο του ή στους χώρους που πραγματοποιεί τις επαφές του, υπερβαίνοντας συχνά το καθιερωμένο ωράριο.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακής πολιτικής πρέπει να είναι ευφυής, εξαιρετικά δραστήριος και κοινωνικός. Παράλληλα πρέπει να εργάζεται με σύστημα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να έχει δημιουργική φαντασία και πρωτότυπες ιδέες. Τέλος, πρέπει να έχει ευχάριστη παρουσία και να διακρίνεται για τις ιδιαίτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και ικανότητες του.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Σπουδές στις δημόσιες σχέσεις και στην επικοινωνιακή πολιτική (νέο τμήμα) παρέχονται στο ΑΤΕΙ Κοζάνης, παράρτημα Καστοριάς, στο οποίο η φοίτηση διαρκεί οχτώ εξάμηνα (εφτά εξάμηνα σπουδές και ένα εξάμηνο πρακτική άσκηση). Οι απόφοιτοι του τμήματος αυτού λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 4 και μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή να λάβουν μέρος σε κατατακτήριες εξετάσεις προκειμένου να εισαχθούν σε ΑΕΙ. Σπουδές παρέχονται, αλλά κατώτερου επιπέδου (επιπέδου 3+), σε ΙΕΚ (δημόσια και ιδιωτικά) απ’ όπου οι απόφοιτοι λαμβάνουν δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης. Σπουδές επίσης παρέχονται σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, με την προϋπόθεση όμως ότι οι σπουδές αναγνωρίζονται από το κράτος, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνονται τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών. Οι σπουδαστές των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα συνεργαζόμενα με αυτά πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι οι σπουδές και οι τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ, το ΙΤΕ και το ΣΑΕΙΤΤΕ προκειμένου να κατοχυρωθούν τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματά τους.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, έχουν κατοχυρωθεί νομικά με το Π.Δ.287, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 257 Α’ στις 23-10-2002.

 

ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακής πολιτικής μπορεί να εργαστεί σε επιχειρήσεις που διαθέτουν τμήμα δημοσίων σχέσεων, δηλαδή εταιρείες ΜΜΕ, σε εξαγωγικές μονάδες, σε επιχειρήσεις εμπορίου και μεταφορών, σε επιχειρήσεις υλοποίησης κοινοτικών δράσεων, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε διεθνείς ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Οι προοπτικές απασχόλησης σ’ αυτό το επάγγελμα θεωρούνται καλές, με θετικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας.

 

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 • ΑΤΕΙ Κοζάνης, παράρτημα Καστοριάς: περιοχή Φούρκα, 52100 Καστοριά, τηλ.: 24670/87060-3,

http://kastoria.teikoz.gr/gr/tei/ds/perigrafi/ds_ perigrafi .htm#Perigrafi

 • Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.: Στουρνάρη 53, 104 32 Αθήνα, τηλ.: 210/5225565, fax: 210/5228966
 • ΟΕΕΚ: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 142 34 Ν. Ιωνία,

τηλ.: 210/2709083-4, http://www.oeek.gr

 • ΥΠΕΠΘ, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, www.ypepth.gr
 • ΔΟΑΤΑΠ – Αθήνας (Διεπιστημονικός Οργανισμός ΑναγνώρισηςΤίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρηρης), Αγ. Κωνσταντίνου 54, ΤΚ. 10437, τηλ. κέντρο: 210-5281000, fax: 210-5239525, 210-5239679, e-mail: information@doatap.gr
 • ΔΟΑΤΑΠ – Θεσσαλονίκης (Διεπιστημονικός Οργανισμός ΑναγνώρισηςΤίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρηρης),Υπ. Μακεδονίας Θράκης – Διοικητήριο, ΤΚ. 54123, τηλ.: 2310 -379371-2, fax: 2310-379374, e-mail: thessaloniki@doatap.gr.
 • ΣΑΕΙΤΤΕ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), Αθήνα Πανεπιστημίου 67 (5ος όροφος),

Τ.Κ. 105 64, τηλ: 210-3243923, fax: 210-3316651, http://www.srpq.gr,

e-mail: srpq@otenet.gr.

 • ΙΤΕ, Μάνης 5, Τ.Κ. 10681 Αθήνα, τηλ.: 210/3818372, fax: 210/3301583

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ (Multimedia)

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Η δυνατότητα χρήσης Η/Υ σε πολλές εφαρμογές τα τελευταία χρόνια συντέλεσε στην εμφάνιση νέων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων στον τομέα της πληροφορικής. Σ’ αυτές συγκαταλέγεται ο ειδικός εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα (multimedia) που ασχολείται με την επίλυση προβλημάτων με τη χρήση Η/Υ. Ειδικότερα χειρίζεται κατάλληλα τα λειτουργικά συστήματα, DOS, Windows, NT, 2000. Χρησιμοποεί την κατάλληλη γλώσσα προγραμματισμού για να δημιουργεί προγράμματα σύμφωνα με τις αρχές του δομημένου προγραμματισμού. Εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες και διαχειρίζεται μια βάση δεδομένων. Ελέγχει σε πρώτο επίπεδο και συντηρεί ή αναβαθμίζει εγκαταστάσεις Η/Υ. Γνωρίζει την τεχνολογία των πολυμέσων και χρησιμοποιεί λογισμικά εργαλεία για την ανάπτυξη πολυμέσων. Επεξεργάζεται εικόνα (φωτογραφία – video) και animation (κινητό ή σταθερό) χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό γι’ αυτό.

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου. Η πολύωρη απασχόληση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ενδέχεται να προκαλέσει διάφορες παθολογικές καταστάσεις, οι επιδράσεις των οποίων δεν έχουν ακριβώς προσδιοριστεί. Πάντως αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. φίλτρα, γυαλιά) περιορίζονται οι συνέπειες.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πρέπει να επιδεικνύει για τις νέες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας των υπολογιστών. Ακόμη, πρέπει να είναι οργανωτικός, μεθοδικός, συνεργάσιμος και συνεπής.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ στην ειδικότητα Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα (Multimedia), καθώς και σε ΙΕΚ αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ. Η κατάρτιση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα για τους αποφοίτους των Λυκείων και δύο εξάμηνα για τους αποφοίτους των ΤΕΕ (ΕΠΑΣ), εφόσον έχουν παρακολουθήσει συναφή ειδικότητα. Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους λαμβάνουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης για την απόκτηση διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης, επιπέδου 3+, με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα που ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης, έχουν δικαίωμα για πρακτική άσκηση έξι μηνών, προτού πάρουν μέρος στις Εξετάσεις Πιστοποίησης, η οποία θεωρείται αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Σπουδές σχετικά με τον κλάδο της Πληροφορικής και των Πολυμέσων γενικά, μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος στο AΤΕΙ Κρήτης, στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων. Η διάρκεια σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα, από τα οποία το τελευταίο αφιερώνεται για πρακτική εξάσκηση και το πτυχίο που αποκτά είναι επιπέδου 4.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Για τους αποφοίτους δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. αναγνωρίζεται το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ως τυπικό προσόν για διορισμό στο Δημόσιο βάσει του Π.Δ. 50/2001 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 39, τόμος Α’ στις 5-3-2001 και του Π.Δ.347/2003, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ.115, τόμος Α’ στις 31-12-2003 (Εγκ.ΔΟΑ/Φ13/1873, Παράρτημα Γ’). Επίσης γίνεται μοριοδότηση των κατόχων διπλώματος του Ο.Ε.Ε.Κ. σε διαγωνισμούς μέσω του Α.Σ.Ε.Π. με 150 μονάδες βάσει του Άρθρου 8 του Ν. 3051/2002, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 220, τόμος Α’, στις 20-9-02. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται, εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στην οποία υπάγεται η μόνιμη κατοικία του αιτούντος.

 

ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μπορεί να εργαστεί σε μικρομεσαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ή παραγωγής λογισμικού στο δημόσιο (Π.Δ. 50, ΦΕΚ 39 Α’, 5-3-2001) ή στον ιδιωτικό τομέα, ως προγραμματιστής για την ανάπτυξη και παραγωγή λογισμικού εφαρμογών πολυμέσων. Οι προοπτικές του επαγγέλματος διαγράφονται θετικές.

 

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 • ΟΕΕΚ: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 142 34 Ν. Ιωνία,

τηλ.: 210/2709083-4. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr

 • OAEΔ: Εθνικής Αντίστασης 8, 174 56 Άλιμος,

τηλ.: 210/9989000. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr

 • Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.: Στουρνάρη 53, 104 32 Αθήνα, τηλ.: 210/5225565, fax: 210/5228966.
 • AΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο): Τ.Θ. 140, Σταυρωμένος, 715 00 Ηράκλειο, τηλ.: 2810/250611, 254103. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.cs.teiher.gr